Leerdoelen statistiek
Populatie en steekproef
Binnen de statistiek maakt men gebruik van verzamelingen. Deze verzamelingen komen uit een populatie of uit een steekproef. Dat is de context waarbinnen álle statistiek zich afspeelt. Deze begrippen populatie en steekproef komen telkens terug in de statistiek, vandaar dat het hoofdstuk ermee start.
Tellen en meten
Kwantitatief onderzoek leidt tot getalsmatige gegevens, bijvoorbeeld het tellen van het aantal binnenvaartschepen op de Waal, het meten van de tevredenheid van klanten, het meten van het pijnniveau van een patiënt. De meting of telling leg je vast in een variabele en die variabele kent dan een meetniveau. Je leert dat spreiding het centrale begrip in de statistiek is. Zonder spreiding varieert een variabele niet en is deze immers constant. Het is essentieel dat je de verschillende meetniveaus, oftewel de eigenschappen van de meting of telling leert herkennen en gebruiken.
Spreiding is de basis van statistiek
Wil je een verzameling begrijpen, waar de verzameling voor staat, dan moet je weten wat de maten van het centrum en de maten van spreiding zijn én die kunnen berekenen. Die statistische grootheden zijn nodig voor de betrouwbaarheid van de schatting van de kenmerken van een populatie. Het zichtbaar maken van het centrum van de verzameling en de spreiding van de waarnemingen eromheen is de datavisualisatie, dat is een ander woord voor grafieken, tabellen, afbeeldingen. Je leert welke grafiek wanneer in te zetten.
Leerdoelen SPSS
Dit hoofdstuk is erop gericht dat je zelf de rekenmachine ter hand neemt en statistieken gaat uitrekenen, hierdoor komen de formules met hun symbolen tot leven, krijgen ze betekenis.
Je leert met SPSS allerlei statistieken in een handomdraai te maken. Je kunt met SPSS variabelen definiëren (waaronder missing values), je weet hoe je case summeries maakt, een codeboek maakt, hoe je een variabele hercodeert (ombouwt), en je weet hoe je grafieken (boxplot, histogram) maakt. Je leert datumvariabelen manipuleren (om te bouwen) en leert ermee rekenen en hoe je er overzichten mee genereert. Tot slot leer je hoe je datasets kunt filteren.